DYREVELFÆRD

ALLE GRISE HAR RET TIL EN SUND OPVÆKST, DER TAGER HENSYN TIL DYRETS SOCIALE OG NATURLIGE VÆSEN

Stod det til os, levede alle grise et godt og værdigt liv i pagt med naturen. Smager kødet bedre af den grund? Det mener vi. Grisen har det i hvert fald bedre! Under alle omstændigheder er mavefornemmelsen altid god, når man ved, at kødet kommer fra en opdrætter, der sætter grisens velfærd højere end noget andet. Hos ØMANDS køber vi udelukkende vores grisekød fra et lille antal opdrættere, som vi kender og stoler på. Vi deler passionen for godt håndværk og kan til fulde stå inde for dyrenes velfærd. Og det mener vi er med til at gøre vores bacon til rigtig bacon.

Dyrevelfærd handler om meget andet end økologi

Når vi taler kød, sidestiller mange mennesker økologi med god dyrevelfærd. Og det er der helt sikkert også noget om. For den danske økologiske opdræt stiller foruden kravet om 95% økologisk foder også en række krav til dyrenes forhold og levevilkår, der er markant bedre end den konventionelle og stordriftsbaserede svineproduktion. Men det betyder altså langt fra, at ikke-økologisk griseopdræt dermed altid er lig med dårlig dyrevelfærd.

Tag for eksempel vores toscanske landgris. Grisen lever frit i de italienske bjerge med oceaner af plads og direkte adgang til naturens eget spisekammer, hvor den roder i jorden og finder rødder og svampe. I de magre vintermåneder fodrer opdrætteren dog sin landgris med ikke-økologiske majs og bønner, og derfor er kødet naturligvis heller ikke økologisk. Men set fra et dyrevelfærdsperspektiv, tør vi godt vove den påstand, at denne gris lever bedre og under endnu mere naturlige forhold end de fleste af sine danske økofætre og kusiner.

Det samme vil vi også tillade os at sige, både hvad angår Livar grisen og i særdeleshed vores vildsvinekød, som kommer fra vildtlevende vildsvin i det centrale og østlige Europa samt Sverige og Finland. Dette kød er heller ikke certificeret økologisk, men vildsvinet er til gengæld opdrættet i pagt med naturen og i dybeste respekt for grisens vilde og sociale væsen. Mere naturligt kan det næsten ikke blive.

Hos ØMANDS er vi altså i første omgang mere fokuseret på dyrenes gode levevilkår og kødets smag når vi laver rigtig bacon end skematiserede certificeringer. Sådan har vi det nu engang bedst – og det tror vi også på KOMMER TIL UDTRYK I VORES PRODUKTER.

Allan Ungstrup
Baconista, Ømands

SALT & RØG

Det nærmer sig magi, når noget så simpelt som salt og røg forvandler grisebryst til det ultimative bacon.

LÆS MERE

TIMELD DIG VORES NYHEDSBREV